meer in Italië

De mooiste meren van Italië

Italië, een land dat bekendstaat om zijn flamboyante inwoners, prachtige kunst en smaakvolle keuken, herbergt ook enkele van de mooiste meren (lagio) van Europa. Het welbekende Gardameer en het schilderachtige Comomeer zitten reeds in de harten verankerd van vele reizigers, maar er zijn nog tal van andere meren die de aandacht verdienen. Stuk voor stuk zijn het oases van rust, omringd door een betoverende natuur. Reis mee langs bekende en minder bekende meren van Italië en laat je inspireren voor een volgende trip. 

 

Gardameer

We beginnen onze reis bij het Gardameer, het bekendste en meteen ook het grootste meer van Italië. Rondom het meer liggen tal van dorpjes, waar het om ter gezelligst vertoeven is. De omgeving wordt gekleurd door gele citroenbomen, zachtgroene olijfbomen en diepblauw water zo ver je kan kijken. Het is mogelijk om in één dag - in ongeveer 5 uur - rond het Gardameer te rijden, maar nog leuker is het om je tijd te nemen en de rondtrip te verdelen over enkele dagen. Zo kan je halt houden in de vele pittoreske dorpjes die je onderweg tegenkomt. Je kan de tocht ook met de fiets doen. Rondom het volledige meer is een fietspad gebouwd langs de klifranden, vanwaar je de mooiste uitzichten ervaart. De fietsroute is relatief vlak en daarmee toegankelijk voor iedereen.

Niet alleen rond het meer zijn er tal van zaken te beleven, ook op het water verveel je je geen seconde. Je kan vanop de stranden her en der zo het water in voor een frisse duik. Watersporters genieten hier van een tochtje zeilen, windsurfen of suppen

 

Gardameer

 

 

Comomeer

Verder naar het noorden ligt het Comomeer, wat dan weer het diepste meer van Europa is. Voor veel Italianen is het een van de mooiste plekken van het land. Het meer wordt omgeven door weelderige groene heuvels, majestueuze villa's en charmante stadjes. Indien je de tijd hebt, plan dan zeker een boottochtje. Vanaf het water zie je pas echt de onmetelijke schoonheid, en aanschouw je de imposante villa’s die vanop de oever niet zichtbaar zijn. Houd ook even halt in het ongelofelijk charmante Bellagio. Het stadje krijgt de bijnaam ‘parel van het Comomeer’, en meer hoef je eigenlijk niet te weten.

 

Comomeer
 

Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is terug te vinden in het uiterste noordwesten van Italië, en wordt gedeeld met buurland Zwitserland. Je krijgt er dan ook het beste van twee werelden: uitgestrekte groene valleien, charmante stadjes en besneeuwde bergtoppen. Lago Maggiore geniet dankzij de vele mondaine villa’s en paleizen van een luxueuze reputatie. Dat weerspiegelt zich in sommige prijzen van hotels, vooral in het Zwitserse deel. Toch kan je hier ook met een beperkter budget op vakantie gaan, door te verblijven op een van de campings of in een vakantiehuisje. 

Verspreid over het meer liggen drie eilandjes, de zogeheten Borromeïsche Eilanden. Ze hebben hun naam te danken aan de familie Borromeo, die aan het begin van de 17e eeuw de eilanden aankocht. Ondertussen zijn de meeste eilanden opengesteld voor het publiek, al blijven ze eigendom van en worden ze regelmatig nog bewoond door leden van de familie. De bekendste hotspots zijn de botanische tuinen en paleizen op Isola Bella en Isola Madre. Het derde eiland Isola dei Pescatori is dan weer de perfecte plaats om rond te struinen door de smalle straatjes en een bezoekje te brengen aan de vele winkels en restaurants die het eiland telt. De eilanden kunnen per (veer)boot bereikt worden.

Eenmaal terug op de oever van Lago Maggiore, wachten er tal van vissersdorpen, eeuwenoude bouwwerken en sierlijke boulevards om door jou bewonderd te worden. De meeste toeristen verblijven aan de westkant van het Comomeer, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om op ontdekking te gaan en ook andere plaatsen te verkennen. 

 

 

Lago Trasimeno

Lago Trasimeno bevindt zich in de regio Umbrië, op zo’n 25 kilometer van de stad Perugia. Je kan er perfect een week (of langer) verblijven en uitstapjes maken naar Volterra, Pisa en Siena, welke allemaal op minder dan 2,5 uur rijden liggen. Volgens velen is de westkant van het meer de beste plaats om je te vestigen. Hier bevinden zich tal van campings, hotels en vakantiehuizen. Enkele van de mooiste stadjes in de buurt zijn Panicale, Castiglione del Lago en Passignano sul Trasimeno. 

Het Lago Trasimeno is omgeven door groene heuvels waar je schitterende wandel- en fietstochten kunt maken. Er zijn tal van routes waaruit je kunt kiezen. Is het te warm om eropuit te trekken? Dan kan je terecht op een van de vele strandjes rondom. Van daaruit wandel je zo het water in. De bodem loopt geleidelijk aan naar beneden, waardoor het ook geschikt is voor kinderen.

In het meer liggen 3 eilandjes: Isola Minore, Isola Polvese en Isola Maggiore, waarvan de laatste 2 open zijn voor publiek. Enkel Isola Maggiore wordt nog bewoond, voornamelijk door vissers. Je kunt er langs ruïnes van middeleeuwse kerken en kloosters wandelen, en vanaf de oever heb je een prachtig uitzicht over het meer. Op verschillende plaatsen in het straatbeeld bots je op fijn kantwerk; een intrigerende ambacht die op het eiland wordt beoefend. Ben je nog niet uitgekeken op de schoonheid van dit eiland? Bezoek dan ook eens Isola Polvese, en bezichtig de eeuwenoude kerkjes, het voormalig klooster en het imposante kasteel.

 

 

Lago d'Iseo

Op zo’n 100 kilometer ten noorden van Milaan ligt het kleinste meer van Noord-Italië: Lago d’Iseo. Het is een pak minder toeristisch dan de meren die we hierboven reeds uitlichten, maar zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Het is een heerlijke plek voor een zomerse duik, die je neemt vanop een van de kiezelstrandjes langs de oever. Het water leent zich ook uitstekend voor watersport. Denk maar aan suppen, windsurfen en zeilen. In de buurt liggen zelfs 2 watersportcentra: Sulzano en Sárnico.

Wanneer je je niet langs of op het water bevindt, kan je een van de gezellige steden bezoeken die verspreid liggen rond het Lago d’Iseo. Zo heb je aan de noordkant de stad Lovere, een charmante plaats met onder meer een prachtige haven, een levendig centrum en verschillende paleisvilla’s. Even verderop ligt het stadje Castro, kleiner en intiemer dan Lovere, met kronkelstraatjes waar het heerlijk rondstruinen is. Ook Sarnico en Marone zijn fijne bestemmingen voor een dagje uit. 

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan het Lago d'Iseo is een bezoek aan Monte Isola, het grootste meer-eiland van Europa. Het dankt zijn naam aan de 600 meter hoge berg die het landschap domineert. Het gehele eiland is autovrij, waardoor je als wandelaar kan gaan en staan waar je wilt, zonder de drukte van het verkeer. Wandel naar de top van de berg en geniet van het panoramisch uitzicht, proef lokale lekkernijen in een van de gezellige trattoria's en vaar ‘s avonds eenvoudig met de boot terug naar het vasteland.

 

 

Dit zijn natuurlijk niet de enige meren die Italië telt, maar het zijn beslist enkele van de mooiste die er te vinden zijn. Vooral in de zomer vormen ze een ideale vakantiebestemming, maar sla ze zeker niet over wanneer je ‘s winters in de buurt bent. De omgeving is het hele jaar door wondermooi, en ook het eten is ieder seizoen verslavend lekker. Voor welk meer kies jij? Of zoek je liever andere Italiaanse oorden op? Bekijk dan ook eens ons complete hotelaanbod in Italië, en vind een verblijf dat past bij jou en je reisgezelschap.

→ Ontdek alle hotels in Italië

 

 
Tags: 
meren in Italië