Zoek je de beste alternatieven voor jouw vakantie voor 2022, nu Thomas Cook Belgie (ThomasCook.be) failliet verklaard is? We zochten het voor jou uit, dit zijn ze:

In oktober 2019 werd Thomas Cook Belgie failliet verklaard door de rechtbank. Dit doordat een noodzakelijke financiering niet tijdig werd rond gekregen van Thomas Cook Plc in het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk heeft de Spaanse groep Wamos een aantal reisbureau's van Neckermann overgenomen, maar Thomas Cook zelf kon niet gered worden.

Thomas Cook is intussen terug opgestart in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Het bedrijf is nu een OTA (Online Travel Agent) en verkoopt reizen uitsluitend via het internet, via Thomascook.com. In Belgie is het merk voorlopig niet aanwezig.

 

Over Thomas Cook Belgie en Thomascook.be

Thomas Cook organiseerde in 1841 zijn eerste reis, een treinreis tussen steden in het Verenigd Koninkrijk. Stelselmatig werden er meer soorten reizen georganiseerd, eerst binnen Europa en later ook vliegvakanties. 

In Belgie had Thomas Cook een honderdtal reisbureau's onder het merk Neckermann en werden er reizen onder het merk Thomas Cook verkocht door honderden onafhankelijke reisbureau's die hiervoor een commissie in ruil kregen. TUI was de grote concurrent van Thomas Cook in Belgie, samen hadden ze een marktaandeel van 80% van de georganiseerde reismarkt.

Thomas Cook verkocht in Belgie:

  • Vliegvakanties
  • Autovakanties
  • Citytrips
  • Skivakanties
  • Cruises
  • Huwelijksreizen
  • Vliegtickets

Daarnaast had de onderneming ook tot 2017 een eigen luchtvaartmaatschappij, namelijk Thomas Cook Airlines. Deze werd in 2017 verkocht aan Brussels Airlines (deel van Lufthansa), waarna de touroperator Thomas Cook Brussels Airlines gebruikte om vluchten in te leggen voor zijn pakketreizen.

Eind 2019 kwam er abrupt een einde aan het verhaal: ondanks de aanwezigheid van een Chinese investeerder, Fosun, die honderden miljoenen ging bij investeren, ging het fout. Enkele banken wilden grotere garanties, wat uiteindelijk een brug te ver leek te zijn. Thomas Cook was failliet.