To do Porto

De leukste dingen om te doen in Porto

 

  • ​Breng een bezoek aan boekenwinkel Livraria Lello

Deze boekenwinkel staat op de derde plaats van mooiste boekenwinkels ter wereld, om je een idee te geven van de schoonheid ervan. Hij is vernoemd naar oprichters en broers José en Antonio Lello, en werd gebouwd in 1906. Het is een magische plek. Zowel de binnen- als buitenkant is art nouveau-geïnspireerd, met veel houtwerk, ronde vormen en sierlijke details. Wanneer je de winkel binnen stapt, valt meteen de prachtige houten trap op, die uitnodigt om de bovenverdieping te ontdekken. Daar vind je lange rijen boekenkasten, een brug tussen de 2 gangen en een wondermooi glas-in-lood-raam dat de winkel in de mooiste kleuren laat baden wanneer de zon erop schijnt.

De schoonheid van de winkel is niet het enige magische eraan, het heeft ook een link met de populaire Harry Potter-saga. Schrijfster J.K. Rowling woonde een tijdlang in Porto, waar ze Engels doceerde. Ze zou inspiratie hebben opgedaan in Livraria Lello voor het schrijven van haar eerste Harry Potter-boek. Fans kunnen gelijkenissen spotten tussen de trap in de winkel en degene in Hogwarts. Of de geruchten al dan niet kloppen, en of je fan bent of niet, de boekenwinkel is een prachtige plaats die absoluut de moeite waard is om te bezoeken.

 

Boekenwinkel Livraria Lello in Porto

 

  • Spot azulejos Azulejos

Het is bijna onmogelijk om tijdens je bezoek aan Porto niet in aanraking te komen met azulejos, maar je kansen worden nog een stuk groter als je er bewust naar op zoek gaat. Azulejos zijn vierkante tegels met daarop een patroon of tafereel geschilderd, veelal in een kenmerkende blauwe kleur. Ze zijn overal in het straatbeeld te vinden, ingewerkt in de gevels van huizen, kerken, afsluitingen en muurtjes. Elke tegel vertelt een eigen verhaal, en het is een fijne activiteit om in iedere straat of op elk plein alle blauwe tegels te spotten. 

Wist je dat de azulejos een van de populairste souvenirs zijn om mee te nemen naar huis? Je vindt ze in souvenirwinkels verspreid over de hele stad. Kies je favoriet en geef hem cadeau aan je vrienden of familie, en hou er eentje voor jezelf als herinnering aan je vakantie!

 

 

  • Nestel je aan het water met een Pastéis de nata in de hand

De Pastéis de Nata zijn ongetwijfeld de bekendste gebakjes van Porto, en met uitbreiding van heel Portugal. De pasteitjes bestaan uit dunne laagjes bladerdeeg met daarop een custard-achtige vulling met vanille. Ze zijn heerlijk als zoete hap bij je koffie, of gewoon zo uit het vuistje, op ieder moment van de dag. Je vindt ze bij bijna elke bakker in de stad, en ziet ze regelmatig ook verschijnen in restaurants en koffiebars. Pastéis de nata worden ook soms Pastéis de belém genoemd. Deze naam is afkomstig van de stad Belém in Lissabon, waar volgens het verhaal de allereerste pasteis gemaakt werden. De uitvinders namen een patent op de naam Pastéis de belém, waardoor enkel zij deze naam mogen gebruiken. Vandaar dat ze in de rest van Portugal Pastéis de nata genoemd worden, letterlijk ‘pasteitjes van room’. 

 

Pastéis de nata

 

  • Boek een porto-tasting

Waar denk jij het eerst aan als je het woord ‘porto’ hoort? De stad of het drankje? Het drankje is namelijk minstens even bekend en wordt door velen gesmaakt. Wij kennen het vooral onder de naam porto, maar het wordt ook kortweg ‘port’ genoemd. 

Het ligt voor de hand dat Porto de ideale plek is om meer te leren over de productie en de geschiedenis van de drank, in combinatie met een proeverij. Dat doe je het best in de kustgemeente Vila Nova de Gaia, die aan de overkant ligt van de rivier de Douro, in het centrum van de stad. Je kan deze plaats beschrijven als het epicentrum van de portoproductie, met tientallen porthuizen inclusief portkelders, die proeverijen aanbieden om je kennis te laten maken met de verschillende smaken die porto heeft. Je vindt er ook het WoW: World of Wine. Een groot complex dat in het teken staat van porto en wijn, met diverse musea, een wijnschool, workshopruimtes, winkeltjes, restaurants en cafés. Ook als je liever iets anders proeft dan porto zit je hier goed.

 

Porthuis

 

  • Bezoek de kerk Igreja de São Francisco (Monumentenkerk van St. Francis)

Igreja de São Francisco ligt in het oude centrum van Porto, en wordt ook weleens de gouden kerk genoemd. Dat heeft alles te maken met het gouden houtsnijwerk dat je in het volledige gebouw terugvindt, van de muren tot het plafond. Er zou meer dan 400 kilo goud gebruikt zijn bij de inrichting! 

De weldadige uitstraling is niet het enige dat zo bijzonder is aan de kerk. In de kelders vind je catacomben, waar Franciscaanse monniken en leden van belangrijke (meestal rijke) adelijke Portugese families begraven liggen. In deze ruimte ligt ook een ossarium of knekelhuis: een plek waar menselijke beenderen worden bewaard. Dankzij het glazen doorkijkluik in de vloer, kan je deze duizend jaar oude resten bewonderen. 

Zowel de royale aanwezigheid van goud als de graven en beenderen, maken dat de Igreja de São Francisco een boeiende en imposante plaats is om te bezoeken.

 

  • Maak een cruise over de Douro

Porto ligt langs de Douro-rivier, een bijna 900 kilometer lange waterloop die zich al slingerend een weg daalt doorheen Spanje en uitmondt nabij Porto. Tijdens het varen kom je langs de 6 bruggen die Porto telt, wat meteen ook een van de grootste redenen is waarom een boottocht op je activiteitenlijstje moet staan. Vanop de boot krijg je de stad vanuit een andere invalshoek te zien en krijg je een goed beeld van de kleurrijke huizen langs de waterkant. Als je kiest voor een uitgebreide boottocht, zal je onderweg ook tal van wijnvelden tegenkomen, die als een lappendeken het landschap domineren.

Er zijn verschillende formules beschikbaar, gaande van enkele uurtjes tot een volledige dag. Op voorhand boeken is aangeraden, zodat je zeker bent dat je op jouw dag van voorkeur een plekje kunt bemachtigen.

 

Porto

 

  • Struin door de wijk Ribeira

Ribeira maakt deel uit van het historisch centrum van Porto en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijk is bijzonder sfeervol en dé plaats bij uitstek om een namiddagje op ontdekking te gaan. De straatjes zijn smal en bestaan meestal uit hobbelige kasseien, wat alleen maar zorgt voor extra charme. Je vindt er veel kleurrijke huizen en mogelijk nog meer fijne bars en restaurants. Niets zo leuk als een terrasje aan de waterkant, uitkijkend op de Douro-rivier terwijl je geniet van een goed glas wijn en een smakelijke tapa. 

 

Ponte de Dom Luis I-brug

  • Loop over de Ponte de Dom Luis I-brug en geniet van het uitzicht 

Porto telt 6 bruggen, waarvan de Ponte de Dom Luis I ongetwijfeld de bekendste is. De grote boogbrug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia, een plaats die bekend staat om zijn vele porthuizen, gezellige restaurants en pittoreske straatjes. De brug bestaat uit een boven- en benedendek. Het onderste brugdek is voor autoverkeer, terwijl het bovenste brugdek wordt gebruikt door de metro. Voetgangers kunnen over beide dekken oversteken. 

De ijzeren brug werd in 1886 geopend voor het grote publiek, en is een ontwerp van Théophile Seyrig, die deel uitmaakte van het bedrijf van Gustave Eiffel, de tekenaar van de Eiffeltoren. Vanaf de brug geniet je van een mooi uitzicht op de skyline van Porto. Ga de brug ook eens ‘s avonds bekijken, wanneer deze prachtig is verlicht.

 

  • Kom tot rust op een van de stranden

Porto ligt aan de kust, wat betekent dat er ook heel wat leuke stranden in de buurt te vinden zijn. Enkele van de mooiste zijn Praia de Miramar, Praia de Matosinhos en Praia dos Ingleses. Allemaal liggen ze op minder dan 20km afstand van het centrum van Porto, en zijn ze toegankelijk met de wagen, fiets of (gedeeltelijk) met het openbaar vervoer. 

Het is heerlijk om je stadsactiviteiten af te wisselen met een dagje strand, waar het een pak rustiger is dan in de drukke straatjes van Porto. Wist je dat Porto bovendien ook bekendstaat om zijn goede surfspots? Je kan er deelnemen aan heuse surfkampen, enkele lessen nemen of een een board huren voor een dag en je uitleven op de kick-ass golven.