Antwoord: het hangt ervan af.

Als je met kinderen op vakantie wil gaan en je hebt een familiekamer nodig, dan is vroeg boeken een absolute must. Dit geldt ook voor als je een vliegvakantie zoekt tijdens een van de schoolvakanties. Ben je echter flexibel met je vertrekdatum, dan is een last minute zoeken perfect voor jou.

Qua timing, moet je voornamelijk rekening houden met het feit dat alle last minutes het resultaat zijn van vraag en aanbod. Wat je vandaag vindt, kan morgen volgeboekt zijn. Een van de bepalende factoren voor de vraag naar last minutes is het weer in Belgie: valt het weer tegen, dan stijgt de vraag; is het mooi zomerweer in Belgie, zal de vraag naar vliegvakanties naar de Middellandse Zee kleiner zijn. 

Normaal gezien worden de last minutes zichtbaar 3 maanden voor de vertrekdatum. Hou wel rekening met het principe "First Come, First Served", oftewel OP=OP. De belangrijkste bestemmingen voor de zomer zijn: Spanje, Griekenland, Italie en Portugal. Verwacht wordt dat Turkije minder populair zal zijn en waarschijnlijk lagere prijzen zal hanteren om toch nog toeristen te lokken. In de herfst en winter is dan weer Egypte een topper als last minute bestemming.

Besluit: reis je met kinderen en heb je familiekamers nodig, boek dan snel. Ben je flexibel, dan zijn de weersvoorspellingen jouw belangrijkste leiddraad.