Sunweb Zondedju - Touroperators vergelijken is de moeite?

Touroperator Sunweb heeft enkele dagen terug een nieuwe mediacampagne gelanceerd onder de naam "Zondedju". De Sunweb Zondedju campagne bestaat eruit de bezoekers van hun website, Sunweb.be, te overhalen om de prijzen van Sunweb te vergelijken met andere touroperatoren zoals Sunjets, Neckermann, Thomas Cook etc. Volgens Sunweb zouden hun prijzen gemiddeld zo'n 15% lager liggen dan die van de concurrentie. 

Reeds op 27 november kende de campagne een mooie meevaller en haalde het VTM Nieuws met de kop "Prijzenslag op komst in reissector". Maar ook de schrijvende pers liet het onderwerp niet ongemoeid: zowel Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard als Het Nieuwsblad schreven een online artikel en plaatsten een artikel in de kranten. Qua media-aandacht kan dit allemaal al tellen. Het Sunweb-merk zal alleszins wel aan populariteit stijgen.

Maar is het wel waar?

Zoals verwacht kwam uit de hoek van de concurrenten al snel reactie: zowel TUI (van oa Sunjets) als Thomas Cook (Neckermann en Thomas Cook) speelden snel op de bal en wezen erop dat vakanties en reizen vergelijken niet zomaar kan: zo maakt Sunweb in zijn prijsvergelijking geen gebruik van de vroegboekkortingen, familiekortingen, kinderkortingen en andere voordelen die de grote touroperatoren graag uitdelen aan hun klanten. Zeker in het vroegboekseizoen kan dit effectief een groot verschil maken.  De Sunweb Zondedju lancering wil voornamelijk het denkgedrag bij de Belgen veranderen: de boodschap is heel duidelijk "Voor je boekt, vergelijk je prijs bij de andere touroperatoren, zoals Sunweb".

Hoe kan je dan wel touroperatoren vergelijken?

Vermits elke vergelijking start met een hotel, een vertrekdatum, duur van de reis etc moeten deze criteria al bijna exact dezelfde zijn om een faire vergelijking mogelijk te maken. Maar ook op hotel-niveau mag je niet te snel conclusies maken: een gewone dubbele kamer met zeezicht in Hotel ABC zal al snel duurder zijn dan een gewone dubbele kamer in datzelfde hotel aan de andere kant. Verder kunnen ook andere factoren, andere eigenschappen van de kamer, de prijs beinvloeden. Maar ook de vluchten kunnen problemen opleveren: het is duidelijk dat een vlucht om 7h 's ochtends naar de Costa Del Sol verschillend is van een vlucht die maar om 17h vertrekt, de klant heeft zowaar een hele dag vakantie extra!

De eerlijkste manier om reizen en touroperators te vergelijken is om op de site van elke reisaanbieder de berekening te maken, inclusief allerlei kortingen (ook Sunweb geeft kortingen weg btw) en pas dan de vergelijking aan te gaan. Dat is ook de reden dat we op Vakantiedeals.be bij elk hotel de juiste links plaatsen naar de pagina van dat hotel bij de andere reisaanbieders. Zo kan je snel en efficient de juiste hotels vergelijken met exact dezelfde parameters. Trouwens, bij Last Minutes is vergelijken al helemaal moeilijk op hotel niveau, ze is wel mogelijk op bestemmingsniveau. Niet vergeten dat last minute reizen het resultaat zijn van vraag en aanbod. Is het slecht weer in West-Europa dan is de vraag naar last minutes zo groot dat het aanbod snel kleiner wordt. Vergeet hierbij niet dat je als reiziger ook in competitie staat met reizigers uit Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Scandinavische landen etc die ook allemaal naar de Middellandse Zee willen!

Conclusie?

Reizen en touroperatoren vergelijken loont inderdaad, maar de beste manier is om bij elk van de aanbieders de berekening te maken voor jouw gedroomde vakantie, inclusief kortingen. Sites zoals Vakantiedeals.be kunnen je daarbij helpen door bij elk hotel te tonen welke touroperator dat hotel nog aanbiedt en de juiste links naar dat hotel bij die reisaanbieder geeft. De Sunweb Zondedju campagne is nu al een succes, alleen al door alle media aandacht die er aan is gegeven.