Lapland op zijn best

Op reis naar het hoge noorden van Finland - Lapland op zijn best!

Een van de streken in Europa die het meest tot de verbeelding speelt is Lapland. In dit stukje land dat zich uitstrekt over Finland en Zweden, is het namelijk altijd winter en is het sprookjesachtig mooi door de sneeuw.

nachttrein lapland vanuit helsinki

Lapland komt nu meer op als vakantiebestemming omdat het over een aantal troeven beschikt die weinig andere plekken hebben. We gingen er onlangs op reis.

Na een vlucht genomen te hebben naar Helsinki, de hoofstad van Finland, namen we de nachttrein naar Lapland. Vertrekken om 23h en rond 9h30 zouden we toekomen in het winterse noorden. De moderne trein had alle comfort, alhoewel hij wel wat charme mistte, maar we zaten in de kabine met een stapelbed en een eigen douche en WC. Helemaal prima dus.

Eenmaal aangekomen in Kemi, konden we genieten van een uitgebreid ontbijt in het station en konden we voelen hoe echte koude aanvoelde. Koud, maar droog en dus wel OK.

 

Op bezoek bij de rendieren

Een van de eerste plekken die we bezochten, was een boederij met rendieren. We konden er de dieren aaien en eten geven, echt leuk. De rendieren bleken ook heel tam te zijn, bijna echte knuffeldieren. 

 

Seaglass villa's

Deze magische "villa's" was de plek waar we verbleven. Aan de rand van de bevroren zee in Kemi, waar we op konden gaan wandelen. Dit voelde echt wel bizar aan, maar dat waren toch al snel gewend.

seaglass villa in Kemi

Wat een magische plek om te overnachten! Elke villa had zijn eigen badkamer en WC en de bedden stonden strategisch in de kamer geplaatst zodat je een prachtig uitzicht had en toch ook privacy.

(Bekijk de villas op https://experience365.fi/seaside-glass-villas-in-kemi/)

's Avonds konden we op zoek naar het noorderlicht, dat we ook voor een stukje konden zien!

 

Met de ijsbreker de bevroren zee op!

Een van de absolute topmomenten van de reis van toen we met een echte ijsbreker de zee op konden varen. De "Sampo" is een echte ijsbreker die na jaren van dienst nu met toeristen de zee op gaat om te tonen hoe dat echt in zijn werk gaat. 

Ijsbreker Sampo Na een tocht van enkele uren, ging het schip zelfs stil liggen en konden we als echte avonturiers rond het schip wandelen, echt wel de max! We waanden ons echte ontdekkingsreizigers...

Dit is een echte aanrader, want waar zou je dit nog kunnen doen? Op het schip was het trouwens behaaglijk warm en kon je drankjes en snacks krijgen om je warm te houden. Best wel gezellig.

 

Tornio-Haparanda, een echte historische handelsstad

Op de grens van Finland en Zweden vind je de steden Tornio (aan de Finse kant) en Haparanda (aan de Zweedse kant). Deze dubbelstad bleek een echt knooppunt te zijn voor de handel tussen Zweden en Finland, en dat al vele eeuwen lang!

Tornio en Haparanda en mijn liefje

We bezochten er het historische treinstation waarbij reizigers konden overstappen van het ene perron, met de trein uit Zweden, naar het andere perron voor de trein uit Finland. 

De reden hiervoor bleek heel simpel te zijn: de breedte van de spoorlijnen is verschillend tussen beide landen: Zweden heeft Europese maten, terwijl Finland op Russische maten spoort. 

Een van de mooiste historische gebouwen die er in Haparanda staan, is het majestueuze Stadshotell (https://www.haparandastadshotell.se) dat ruikt naar luxe en een bijzonder rijke geschiedenis heeft als trefplaats voor handelsreizigers.

Echt wel de plaats om te overnachten en/of een lunch te houden, weg van de koude winterzon.

Al bij al, Lapland is wel echt de moeite als winterbestemming en zeker de streek rond Kemi, dat trouwens ook bereikbaar is met het vliegtuig vermits het een luchthaven heeft.

Ben je verzot op winterse landschappen en activiteiten, dan is Lapland echt wel iets voor jou!