Op vakantie in de winter

Ontdek de voordelen: 7 redenen om in de winter op vakantie te gaan in plaats van in de zomer

De zomer is bij uitstek hét populairste seizoen om op vakantie te gaan. Na een lange en donkere winter snakken we naar licht en warme temperaturen, en dat zoeken we massaal in het buitenland. Niet zo abnormaal natuurlijk, maar in dit artikel willen we je graag warm maken om die jaarlijkse zomervakantie eens te verruilen voor een trip in de wintermaanden. Want er zijn heel wat voordelen aan verbonden, die we hieronder uitvoerig bespreken.

 

  • De prijzen zijn een stuk goedkoper

Bij het gros van de vakantiebestemmingen is er een hoog- en een laagseizoen. In het hoogseizoen (zomer) betaal je het meest en in het laagseizoen (winter) het minst. Dat betekent dat je soms tegen een veel lagere prijs een vakantie boekt wanneer je ervoor kiest om in het laagseizoen op reis te gaan.  Zo kan je voor dezelfde prijs in de wintermaanden een luxekamer nemen, terwijl je deze in de zomer misschien overslaat wegens te duur. Ook de vliegtickets zijn een pak goedkoper dan in de maanden juni tot en met september, net zoals andere extra’s zoals huurauto’s en excursies. 

De goedkopere prijzen hebben alles te maken met vraag en aanbod. In de winter gaan minder mensen op vakantie, en is er dus minder vraag naar vakanties. Gevolg: touroperators en vliegtuigmaatschappijen verlagen hun prijzen om zo toch nog toeristen te lokken. En daar profiteer jij mee van!

 

  • Het is minder druk 

De meeste mensen gaan op vakantie in de zomermaanden. Vaak omdat ze kinderen hebben en zich moeten aanpassen aan de schoolvakanties, of gewoon omdat het onder Belgen een traditie is om tussen juni en september een reis te maken. In die periode is het op zo goed als elke bestemming dan ook zeer druk. Het is een factor die veel mensen als storend ervaren, maar die je makkelijk kan omzeilen door buiten het seizoen op reis te gaan. Plan je vakantie zo dat deze niet in een schoolvakantie valt, en niet in de drukste maanden van het jaar. Je zal merken dat het op veel plaatsen toch nog heerlijk warm is, en het minstens even leuk is om in de wintermaanden op vakantie te gaan. 

 

  • Je krijgt de kans om dichter bij de lokale bevolking en cultuur te komen

Massatoerisme is net als massaproductie: de charme gaat verloren. Er is amper tijd en ruimte voor een authentieke beleving. Door de grote vraag wordt een bezoek aan een wijngaard bijvoorbeeld bandwerk, en is er minder kans om contact te leggen met de plaatselijke bevolking of om ondergedompeld te worden in de cultuur. In de winter zijn er minder mensen, is de sfeer meer ontspannen en is er tijd om een babbeltje te maken of om meer te leren over het dagelijkse leven en gebruiken van de inwoners, zonder dat je de hete adem van de persoon achter jou in de rij al in je nek voelt. 

 

  • Een welgekomen ontsnapping van de donkere en koude wintermaanden

Eén van de -volgens ons- belangrijkste redenen om een vakantie in de winter te boeken, is om te ontsnappen aan de grauwe en sombere dagen die in de winter alomtegenwoordig zijn. Je herkent vast wel het gevoel van neerslachtigheid na alweer een donkere, koude en regenachtige dag, zonder ook maar één zonnestraal gezien te hebben. Je kan dan wekenlang aftellen naar de lente en hopen op beter weer, of je kan een shortcut nemen en een reis boeken naar andere oorden. Of je nu kiest voor een warme bestemming om de koude van je af te schudden, of voor een plek die zoveel meer te bieden heeft dan enkel hogere temperaturen: er vallen tal van mooi plekken te ontdekken die de genoeg energie geven om de rest van de winter door te komen.

 

  • Je ervaart andere dingen dan in de zomermaanden

Hallo Noorderlicht! Het is slechts een van de vele verschijnselen die je wel in de winter en niet in de zomer kan spotten. Of wat dacht je van een meer waar zo’n dikke laag ijs over ligt dat je erover kan wandelen? Ook sledetochten met husky’s zijn enkel mogelijk in de winter. Om nog maar te zwijgen van de feeërieke landschappen die ontstaan door een overvloed aan sneeuw en koude temperaturen.

Andere winteractiviteiten zijn walvissen spotten in Noorwegen, op safari gaan in Zuid-Afrika en kerstmis vieren op het strand in Australië. Het aanbod is breed, de opties eindeloos!

 

 

  • In de zomer is het bij ons warm weer en is er een overvloed aan activiteiten

Je hoeft niet ver te gaan om in de zomermaanden te genieten van aangenaam weer; ook bij ons in België zijn de temperaturen vaak heerlijk warm. Cafés en restaurants zetten hun terrassen open, bieden frisse drankjes en smakelijke gerechten aan en zorgen met een streepje muziek voor een levendige sfeer. Ook aan andere activiteiten geen gebrek. Denk aan kleine en grote festivals, foodmarkets, openluchttheaters, optredens in het park, openluchtzwembaden, buurtfeesten, marktjes en zoveel meer! De zomer is een van de fijnste periodes om buiten te vertoeven, en dat kan zeker en vast ook gewoon in je eigen stad of gemeente!

 

  • De wereld ziet er helemaal anders uit in de winter 

Elk seizoen brengt zijn eigen unieke schoonheid met zich mee. ‘s Winters worden berggebieden omgetoverd tot adembenemende landschappen van witte pieken en oneindige sneeuw zo ver je kan kijken. In de zomer staat datzelfde berggebied dan weer vol met wilde bloemen en grazende geiten en spot je watervallen die je in de winter onmogelijk kon zien. De natuur is enorm veranderlijk en heeft op elk moment van het jaar wat te bieden, ook in de winter. Trek eropuit en ontdek zelf welk moois er ook in de wintermaanden te bewonderen valt.

 

Ontdek de magie van wintervakanties

We moedigen je aan om je horizon te verruimen en de traditionele zomervakantie eens in te ruilen voor een deugddoende wintertrip. Laat je verrassen door de vele voordelen die het met zich meebrengt. Goedkopere prijzen, weg van de drukte en een welkome ontsnapping van het druilerige winterweer. Zo keer je terug naar huis met nieuwe energie en onvergetelijke herinneringen die een leven lang meegaan.