Het weergaloos mooie Jordanië

Ten oosten van de rivier Jordaan ligt het land waar Lawrence of Arabia verliefd op werd. Het piepkleine koninkrijk in het Midden-Oosten slaat moeiteloos een brug tussen de zee en de woestijn. Jordanië bezit weergaloze schoonheid die we zowel in Wadi Rum, één van de mooiste woestijngebieden ter wereld, als in Aqaba, de bruisende badplaats, kunnen ontdekken.

De wonderen van Jordanië
Jordanië is vooral een land die tot de verbeelding spreekt. Heel wat bijbelverhalen speelden zich hier af, de kruisvaarders beten er in het zand en het was het strijdtoneel van Lawrence Of Arabia. De bezienswaardigheden in Jordanië zijn spectaculair en het is er nooit overdreven druk. Zowel Aqaba als Petra, de Dode Zee en Wadi Rum zullen stuk voor stuk je verwondering opwekken.

Aqaba als venster op de Rode Zee
Deze stad wordt het Jordaans venster op Rode de zee genoemd. Aqaba is immers de enige haven van Jordanië. Je ontdekt er de mooiste koraalriffen van de Rode Zee. Uitkijkende op de gelijknamige Golf van de Rode Zee is dit een echt paradijs voor duikliefhebbers. De badplaats bevindt zich aan de noordelijke punt van de Golf van Aqaba, een uitloper van de Rode Zee. Als vakantiebestemming biedt ze een aangename verlossing van het prachtige, roosgekleurde woestijnlandschap ten noorden van de stad.

Het adembenemende Petra
Zonder twijfel is Petra Jordanië’s meest waardevolle schat en grootste toeristische attractie. Deze weidse en unieke plaats was de hoofdstad van de Nabateeërs. De ondertussen tot Unesco werelderfgoed verklaarde stad is gelegen in een kloof in de heuvels. De stad Petra is volledig uitgehakt uit de roze-rode rotsen. De Nabateeërs bewerkten de rotswanden met alleen maar een hamer en een beitel. De welvaart van Petra was voornamelijk te danken aan de strategische ligging, een monopolie op de handelswegen tussen Egypte, Arabië, India en China.

Lawrence of Arabia in Wadi Rum
“Uitgestrekt, echoënd en voor de goden gemaakt”. Dat zijn de woorden waarmee T. E. Lawrence Wadi Rum beschreef. In deze tijdloze plaats beleef je de woestijn op zijn best. Wadi Rum ontstond dertig miljoen jaar geleden en maakt deel uit van het grote Oost-Afrikaanse Rift. In de schaduw van deze rotspartijen verenigde Lawrence of Arabia de Arabische stammen om Aqaba op de Ottomanen te veroveren. Geen wonder dat Wadi Rum diende als achtergrond voor de prachtige verfilming van David Lean.

Drijven op een zee van zout
In het mondingsgebied van de Jordaan ligt een zee van zout. De Dode Zee wordt zo genoemd omdat deze zee vijf keer zoveel zout bevat als gewoon water. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je tijdens het baden zonder probleem blijft drijven, een ervaring die niet veel mensen willen missen. Door de bijzonder sterke verdamping en omdat de zee het water niet kan afvoeren bezit de zee veel meer mineralen. Vergeleken met de Atlantische oceaan heeft het water een 50 maal hogere concentratie aan broom en een 15 maal hogere concentratie aan magnesium. Het water heeft hierdoor een weldadig effect op het menselijk lichaam. 

PRAKTISCHE INFO
Jordanië | Zoek vakantiedeals in Jordanie