De indrukwekkende cultuur van het oude Egypte

Egypte is een zeer bijzondere plek op deze aardbol, waar je het ene prachtige en kolossale monument na het andere ontdekt. Je wordt er ondergedompeld in een eeuwenoude cultuur
en ontdekt zo de mysteries en de magie van het oude Egypte.

De grote piramiden van Gyzeh
Net buiten de buitenwijken van Caïro op de esplanade die bekend staat als het Gizehplateau, liggen de grote piramiden van Gizeh. De grootste piramide van de bouwwerken, bekend als de Piramide van Cheops (of Khufu), is een waarlijk overweldigend gezicht. Als één van de zeven wereldwonderen van de oude wereld is dit de enige die er nu nog staat! In de nabijheid van dit kolossale bouwwerk heb je het gevoel heel nietig te zijn. Op het Gizehplateau kun je tevens de Grote Sfinx bewonderen.

Varen naar de godin Isis
In Aswan wemelt het op de Nijl van de feloeks, bootjes met een wit driehoekig zeil. Per feloek vaar je naar de tempel van Philae. Deze tempel is gewijd aan de godin Isis en ligt op een eilandje in de Nijl. Bij de bouw van de Aswandam werd deze tempel meer dan honderd meter verplaatst, een sterk staaltje van moderne techniek. De Philaetempel behoort tot de best bewaarde van Egypte. De hoge Aswandam werd gebouwd tijdens de jaren ’60 om de landbouw te beschermen.

Zonsondergang bij Aboe Simbel 
Eenmaal in Aswan mag een bezoek aan Aboe Simbel zeker niet ontbreken. Het is weliswaar een lange busrit van 280 kilometer, maar dat ongemak wordt ruimschoots goedgemaakt door de betovering die uitgaat van deze prachtige tempel. De vier reusachtige beelden van Ramses, aan de ingang van de tempel, doen je mond openvallen van verwondering. Zorg dat je er bent bij zonsopgang, om een werkelijk feeëriek schouwspel mee te maken.

Betovering in Karnak en Luxor
Karnak was ooit het religieuze centrum van het rijk. Nu is het een gigantisch archeologisch terrein met heel veel gebouwen. De tempel van Karnak met zijn grootste zuilenzaal ter wereld was het decor in Agatha Christie’s Death on the Nile. Hier bevindt zich ook een pracht van een obelisk, identiek aan de obelisk die in Parijs op de Place de la Concorde staat. 

Met de sfinxen naar Luxor
De tempel van Karnak was ooit verbonden met de 2,5 kilometer verder gelegen tempel van Luxor door de zogenaamde sfinxenlaan. De tempel van Luxor biedt ’s avonds een mooie geluid- en lichtshow, waarbij de geschiedenis van de tempel en de farao’s wordt verteld.

Het dal van de koningen
Het bezoek aan de vallei der koningen is een absolute must! In het begin van de 19de eeuw werden 15 kilometer buiten Luxor de eerste koningsgraven ontdekt. Deze graven zijn tot 100 meter diep in de bergwand uitgehouwen en rijkelijk versierd met hiërogliefen. Ondertussen werden er 63 graven ontdekt. Het beroemdste graf is uiteraard het graf van Toetanchamon. De mummie en de rijkdommen van zijn graf bevinden zich in het Egyptisch museum in Caïro.