We ontdekten een vreemde trend in het gedrag van onze klanten. Boekten zij eerder een last-minute vakantie, dan werd het jaar daarop vaak de voorkeur gegeven om vroeg te boeken. Vakantiedeals.be deed een onderzoek om de reden hiervan te achterhalen. Is er een verschil in vakantie-ervaring tussen een last minute vakantie en een vroegboek vakantie?

We hielden een enquete onder onze klanten om na te gaan waarom mensen steeds vaker kiezen voor een vroegboek vakantie in plaats van een last minute vakantie. In totaal deden 1185 mensen mee aan het onderzoek, waarvan er 511 in de laatste 5 jaar een last minute hadden geboekt.

 

Waarom kiest de Vlaming voor een last minute?

Uit de enquete kwam voor dat maar liefst 52% van alle ondervraagden een last minute verkiezen voor de gunstige prijs.

Het weer, relatiecrisissen en onzekerheid bleken de voornaamste andere factoren waarom er niet werd gekozen voor een vroegboek vakantie, maar wel voor een last minute vakantie.

 

Een van de belangrijkste vragen was echter: hoe ervaart de Vlaming een last minute vakantie? Kunnen we het vakantie-plezier meten van een last minute vakantie?

 

 

 

Hoe vakantie-plezier meten?

Uit een studie van de Finse Universiteit of Applied Science in Vaasa blijkt dat vakantie-ervaring kan worden opgedeeld in 3 stukken:

 1. de ervaring van het boeken 
 2. de voorpret (het vooruitkijken en dromen van je reeds geboekte vakantie)
 3. de vakantie-ervaring tijdens de vakantie, waarbij de tijd nodig om tot rust te komen de grootste factor is.

Op basis van een vragenlijst, gingen we na of er een verschil was in vakantie-ervaring tussen een last minute vakantie en een vroegboek vakantie. We peilden vervolgens naar de verschillende aspecten van die vakantie-ervaring.

 

Resultaten van de enquete

 

1. De ervaring van het boeken: Last Minute Booking Stress?

Veel mensen blijken last te hebben van Last Minute Booking Stress (LMBS), wat veroorzaakt wordt door de onzekerheid die mensen aanvoelen ivm de vraag of ze nog hun droomvakantie zullen vinden tussen het last minute aanbod.

Maar liefst 73% van alle ondervraagden bleek last van LMBS te ondervinden.

 

2. Last Minute Voorpret

Maar ook de voorpret kan problematisch zijn: Doordat de tijd tussen het boeken van een last minute en de vertrekdatum erg beperkt kan zijn, is er uiteraard minder tijd voor voorpret. Vaak is het zelfs zo dat de weken voor de vertrekdatum, voor vele mensen extra druk zijn op het werk, doordat ze met bepaalde deadlines rekening moeten houden of omdat ze bepaalde taken af moeten hebben voor ze op vakantie kunnen vertrekken.

66.4% van de Vlamingen geeft inderdaad aan dat ze minder voorpret ervaren bij het kiezen voor een last minute.

 

3. Tijd nodig om tot rust te komen

De tijd die iemand nodig heeft om tot rust te komen op vakantie is natuurlijk verschillend van persoon tot persoon. De ene persoon komt al in vakantiestemming op de luchthaven, de andere heeft meerdere dagen nodig om de stress achter zich te laten.

We polsten bij de Vlamingen hoe dat zat. Welnu, het blijkt dat 64% van alle Vlamingen meer tijd nodig hadden om te ontstressen bij een last minute vakantie tegenover een vakantie die een ruime tijd ervoor werd geboekt. Dit is belangrijk, want elke dag op vakantie die je er langer overdoet om tot rust te komen, is er een teveel en die ben je kwijt.

In totaal heeft 71.8% van alle ondervraagden 2 dagen of meer nodig om in de vakantiestemming te komen.

 

 

Verschillen tussen mannen en vrouwen?

Er deden in het last minute onderzoek 281 vrouwen (54.99%) en 230 mannen (45.01%) mee. Het leek ons voldoende interessant om na te gaan of een verschillen zijn tussen mannen en vrouwen.

Op basis van een vragenlijst, peilden we vervolgens naar de verschillende aspecten van die vakantie-ervaring.

Om dit na te kijken, gingen we alle aspecten van een vakantie-ervaring na: zowel de boekingservaring, de voorpret als de tijd nodig om tot rust te komen tijdens de vakantie. 

 

1. Last Minute Booking Stress

Uit ons onderzoek bleek duidelijk dat vrouwen (79.36%) meer last hebben van Last Minute Booking Stress dan mannen (64.78%).

Maar liefst 73% van alle ondervraagden bleek last van LMBS te ondervinden.

 

2. Last Minute Voorpret

De periode tussen het boeken van je last minute vakantie en de vertrekdatum, is bij de meeste mensen een periode die je toelaat te dromen van je aankomende vakantie. Dit positieve psychologische effect noemen we de voorpret. Doordat deze periode bij een last minute korter is dan bij een vroegboekvakantie, kunnen we duidelijk stellen dat er minder voorpret te beleven valt bij een last minute vakantie, voor zowel mannen als vrouwen. 

Maar ook bij de voorpret trekken de vrouwen aan het kortste eind: 69% van alle vrouwen ervaren minder voorpret bij een last minute vakantie tov 64% van alle mannen. Dit kan deels te verklaren worden doordat het voornamelijk de vrouwen zijn die de valiezen inpakken van de kinderen, wat extra werk en stress oplevert.

 

3. Tijd nodig om tot rust te komen

Uit het onderzoek blijkt dat 73.3% van alle vrouwen 2 dagen of langer nodig hebben om tot rust te komen op vakantie, terwijl dat bij mannen maar 62.2% is. Dit grote verschil is op zijn minst opmerkelijk te noemen. 

Op het vlak van Last Minute Booking Stress is de vrouw opnieuw in het nadeel: 79% heeft er last van tegenover slechts 65% bij de mannen.

Maar ook bij de voorpret trekken de vrouwen aan het kortste eind: 69% van alle vrouwen ervaren minder voorpret bij een last minute vakantie tov 64% van alle mannen.

Dit kan deels te verklaren worden doordat het voornamelijk de vrouwen zijn die de valiezen inpakken van het gezin of de kinderen, wat extra werk en stress oplevert.

 

 

Conclusies

Vrouwen hebben op 3 verschillende vlakken minder vakantie-plezier dan mannen:

 1. Vrouwen ervaren meer Last Minute Booking Stress (LMBS)

 2. Vrouwen hebben minder voorpret tov mannen

 3. Vrouwen hebben gemiddeld langer nodig om tot rust te komen op last minute vakantie

 

Interessante bevindingen

 • Last minute vakanties brengen minder plezier en ontspanning dan vroegboek vakanties

 • Vrouwen hebben minder vakantie-plezier dan mannen

 • Relatiecrisis, het weer en lage prijs voornaamste redenen om last minute te kiezen

 • Voorpret essentieel onderdeel van vakantiepret

 • Vrouwen hebben meer last van last minute booking stress dan mannen

 • Twee-derde van alle Vlamingen doet er 2 dagen of langer over om tot rust te komen op vakantie