Goedkope vliegtickets zoeken?

Wanneer boek je de goedkoopste vliegtickets?

Wanneer is het beste moment om die vliegtickets te kopen aan de laagste prijs?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld, dus zijn we dit beginnen uitpluizen.

We zijn op onderzoek gegaan en we vinden de volgende aanbevelingen: We moeten een onderscheid maken tussen de vluchten die je probeert te boeken, hier onderscheiden we 4 soorten vluchten en vliegtickets prijsbepalingen: Budget vluchten, Vluchten binnen Europa (Charter), Vluchten binnen Europa (Lijnvluchten) en Lange-afstandsvluchten.

1. Budget vluchten: hierbij gaat het om vluchten van lagekosten maatschappijen zoals Ryanair, Vueling, Easyjet etc Deze vluchten zijn het goedkoopste als je 5-6 weken voor vertrek boekt. Uit analyse van data is gebleken dat vluchten meestal boekbaar zijn 6 maanden voor vertrek, maar dat de prijzen van de vliegtuigtickets dalen tot 5-6 weken voor vertrek, om dan terug te stijgen, met dan een hele grote stijging (soms zelfs exponentieel) in de laatste week voor vertrek.

2. Vluchten binnen Europa (Charters): Chartervluchten zijn gekoppeld aan een vakantie, waarbij de touroperator op drukke periodes (lees: schoolvakanties) vaak met volle vluchten zit. Wil je een charter apart boeken, dat kan, dan moet je gewoon zo snel mogelijk boeken. De prijzen zijn op dat moment hoog, maar het aanbod is beperkt. Je kan door met de vertrekuren te spelen, op zoek gaan naar de goedkoopste vliegtickets. De meest gekende charters in Belgie zijn Corendon Airlines, Transavia en Tui Fly. Wat wel nog kan in dit segment, is last minute vliegtickets vinden, maar vaak enkel aan een goede prijs in combinatie met een hotel bij een van de Belgische touroperatoren. Je kan deze last minutes hier bekijken.

3. Vluchten binnen Europa (Lijnvluchten): Hierbij moeten we een onderscheid maken tussen de bestemmingen. Enerzijds heb je steden, waarbij de vliegtickets voor verlengde weekends het snelst weg zullen zijn. Vroeg boeken is hier de boodschap. Anderzijds heb je de minder gekende bestemmingen, hierbij geldt de regel dat je de goedkoopste prijzen kan vinden, gemiddeld, 5-6 weken voor je vertrek.

4. Lange-afstandsvluchten: Hierbij moet je rekening houden dat voor veel mensen lange afstandsvluchten deel uitmaken van een grote reis, die vaak vroeger wordt gepland dan een korte vakantie. Uit data is hier gebleken dat de goedkoopste prijzen van de vliegtickets terug te vinden zijn 6-9 weken voor vertrek. Hou er evenwel rekening mee dat er voor sommige bestemmingen bepaalde events kunnen plaatsvinden die de prijszetting danig kunnen verstoren.

 

Op welke dag van de week kan je de goedkoopste vliegtickets vinden?

Wel, uit data blijkt dat vertrekken op maandag, dinsdag of woensdag meestal goedkoper is dan op andere dagen van de week. Dat kan je bijvoorbeeld goed zien op de site van Momondo, waar je de prijzen te zien krijgt van de 10 dagen voor en na de datum die je ingaf (zie site Momondo hier). Als je flexibel bent met je data, kan je dus toch een pak geld besparen op die manier.

vliegtickets boeken

Welke luchtvaartmaatschappijen en boekingssites?

Als laatste geven we je even de meest belangrijkste sites om vliegtickets te boeken:

1. Luchtvaartmaatschappijen vanuit Zaventem: Brussels Airlines, RyanAir, Vueling, Lufthansa, KLM, Air France

2. Chartermaatschappijen vanuit Zaventem: Transavia, Tui Fly

3. Vliegtickets vergelijkingssites: Cheaptickets.be, Momondo

 

TIP: Hoedanook is zoeken en vergelijken aangeraden bij het plannen van je vakantie, en dus ook als je vliegtickets zoekt. Speel met vertrekdata, eventuele (korte) tussenstops, verschillende maatschappijen en luchthavens. Vanuit Belgie kan je kiezen uit Zaventem, Charleroi, Luik en Oostende. Maar op enkele uren rijden heb je ook de airports van Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Schiphol; in Duitsland heb je Keulen, Dusseldorf, Frankfurt en Munster. Frankrijk is ook mogelijk met de luchthavens van Lille en Parijs.

 

 

Tags: 
vliegtickets zoeken